Οι αγορές είναι για να εκπλήσουν! Την Κυριακή το βράδυ ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell ανακοίνωσε μείωση του εύρους των επιτοκίων από 1% – 1,25% σε 0% – 0,25% και δήλωσε ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου η οικονομία ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει τους στόχους της όσον αφορά την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Παράλληλα η Fed μείωσε τους δείκτες απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών για χιλιάδες τράπεζες ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ποσοτική χαλάρωση που θα δοθεί α) 500 δισ. δολ. για αγορές κρατικών ομολόγων και β) 200 δισ. δολ. για αγορές εγγυημένων ενυπόθηκων δανείων, με την εφαρμογή τους να είναι από προχθές Δευτέρα, με α’ δόση 40 δισ. δολάρια. Λίγο μετά την ανακοίνωση, άνοιξαν οι αγορές των μελλοντικών συμβολαίων στις ΗΠΑ στο κάτω όριο (-5%) παγώνοντας έτσι τις συναλλαγές και περιμένοντας να ανοίξει η spot αγορά στις 14:30. Η συνεδρίαση της Δευτέρας (-12%) αποτέλεσε τη 2η χειρότερη μετά το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987.
Γιατί έγινε αυτό; Οι επενδυτές μετά την κίνηση της Fed φοβήθηκαν ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι φαίνονται και προέβησαν σε αθρόες πωλήσεις μετοχών μη κοιτώντας την τεράστια ουσιαστικά παρέμβαση της Fed στις αγορές. Σαφώς, η παρούσα νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνδυαστεί με δημοσιονομική καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ομιχλώδες τοπίο. Το σκηνικό έχει πάρει διαστάσεις κρίσης που θα μπορούσε εν μέρει να συγκριθεί με αυτό του 2008 – 2009 με τις τράπεζες, αυτή τη φορά όμως, να είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από τότε στην Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ.
Όμως τι είναι αυτό που θα μπορούσε να προσδώσει σταθερότητα στις αγορές το επόμενο διάστημα και την επαναφορά στην κανονικότητα;
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν μία ύφεση για ένα ή και δύο τρίμηνα μέσα στο 2020, ενσωματώνοτας έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι των ζοφερών νέων λόγω κοροναϊού μέσα στις τιμές. Παράλληλα, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, καθώς παρά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων των εταιριών για τα κέρδη του 2020, όπου αναμένεται να έρθει μέσα στους επόμενους μήνες, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις αποτιμήσεις πριν από την πρόσφατη πτώση. Από την άλλη πλευρά, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η κορύφωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θα είναι η περίοδος όπου οι αγορές θα έχουν ενσωματώσει στις τιμές το μεγαλύτερο κομμάτι της κρίσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι έντονες διακυμάνσεις είναι αυτές που τρομάζουν τους επενδυτές με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε πωλήσεις, αδιαφορώντας για τα επίπεδα τιμών, μειώνοντας την έκθεσή τους σε μετοχές και αυξάνοντας θέσεις σε λεγόμενα safe heavens όπως είναι ο χρυσός και τα ομόλογα. Βέβαια, στην παρούσα φάση και ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, παρατηρήσαμε ότι και ο χρυσός σημείωσε σημαντική υποχώρηση καθώς επενδυτές με μοχλευμένες θέσεις σε δείκτες ή σε άλλα προιόντα ρευστοποίησαν και άλλες θέσεις με σκοπό να καλύψουν τα margin calls τα οποία είχαν με αποτελέσμα την κίνηση της “αγέλης” στη συντριπτική πλειοψηφία των χρηματιστηριακών προιόντων.
ΟΙ 12 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1926 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 42% ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟ 35% ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΟΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΟ 166% ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟ 129%.
Ολοκληρώνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P έχει καταγράψει κέρδη 410% (ονομαστική απόδοση) από τα χαμηλά του 2009 (2η μεγαλύτερη άνοδο όλων των εποχών και τη μακροβιότερη της ιστορίας με 131 μήνες διάρκεια) ενώ τότε η πτώση που προηγήθηκε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είχε αγγίξει το 57% (3η μεγαλύτερη υποχώρηση όλων των εποχών). ΟΙ 12 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1926 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 42% ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟ 35% ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΟΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΟ 166% ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟ 129%. Στην τρέχουσα κατάσταση ο εν λόγω δείκτης έχει σημειώσει απώλειες 30% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.
* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή
Πηγή: www.capital.gr