Υπάρχουν πιθανότητες το 2021 να εξελιχθεί σε μία πολύ καλή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία. Μετά ένα φοβερό 2020, μια πιο ήπια εμπορική πολιτική εκπορευόμενη από την Ουάσιγκτον, η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων, καθώς και το ότι έληξε ώς ένα βαθμό η μεγάλη αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. δίνουν περιθώρια για ευοίωνες προοπτικές. Κι αυτό ανεξαρτήτως του βαρέος φόρου που πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει ο κόσμος λόγω πανδημίας τους επόμενους μήνες.
Οι προβλέψεις μας σχετικά με το ΑΕΠ του 2021 στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα υπερβαίνουν τον μέσον όρο των εκτιμήσεων αναλυτών. Ακόμη και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές θεωρούμε πως θα συνεχίσουν περαιτέρω την ανοδική πορεία παρά τις ζωηρές επιδόσεις τους, που ακολούθησαν τις μαζικές πωλήσεις πέρυσι τον Μάρτιο.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι περισσότερες χώρες αναμένεται να παρατείνουν ή/και να καταστήσουν αυστηρότερα τα περιοριστικά τους μέτρα. Πιθανότατα σήμερα η Γερμανία να παρατείνει το κλείσιμο καταστημάτων με μη απαραίτητα είδη από τις 10 έως τις 31 Ιανουαρίου. Η Γαλλία έχει μετακινήσει νωρίτερα την ώρα διακοπής της κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. στις 6 μ.μ. σε 19 από τις 96 κεντρικές περιφέρειές της, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει για πιο σκληρούς περιορισμούς σε μεγάλα τμήματα της Αγγλίας. Οι μακροχρόνιες ή/και σκληρότερες περιοριστικές ρυθμίσεις επιδεινώνουν τον δυσμενή αντίκτυπο για την οικονομία βραχυπρόθεσμα και μάλιστα συγκριτικά περισσότερο στη Βρετανία από ό,τι στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Ομως, μια πιθανή χαλάρωση των περιορισμών, που ίσως ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο το αργότερο, θα ανοίξει τον δρόμο για γρήγορη ανάκαμψη.
Η δε έκπληξη στην άνοδο του Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών της Ευρωζώνης από τις 45,3 μονάδες τον Νοέμβριο στις 49,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, είναι μία παλαιότερη είδηση (μιας και δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου). Ισως ξεπεραστεί από τον νέο γύρο των πιο σκληρών ή μεγαλύτερης διάρκειας μέτρων, αλλά θα μπορούσαμε σε αυτήν την άνοδο να στηρίξουμε το σκεπτικό των θετικών προοπτικών. Πρώτον, το παγκόσμιο εμπόριο και η μεταποίηση συνεχίζουν να ανακάμπτουν, χάρις στην ανάγκη αποκατάστασης των αποθεμάτων και στη ζωηρότατη ζήτηση από την Κίνα. Δεύτερον, η εμπιστοσύνη και η ζήτηση μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα, αν και όταν οι περιορισμοί αρχίσουν να αίρονται, όπως συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου στη Γαλλία. Παρά την επιδείνωση της πανδημίας από την τελευταία ανανέωση των εκτιμήσεών μας στις 18 Δεκεμβρίου, διατηρούμε την πρόβλεψή μας πως το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα (του δ΄ τριμήνου του 2019) το γ΄ τρίμηνο φέτος στις ΗΠΑ χάρις στα μείζονα δημοσιονομικά μέτρα, το δ΄ τρίμηνο στη Γερμανία και την Ιαπωνία, το α΄ τρίμηνο του 2022 στη Γαλλία και κατά μέσον όρο το β΄ τρίμηνο του 2022 στην Ευρωζώνη.
* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank
Πηγή: kathimerini.gr