Ένα έτος ανακαλύψεων, το οποίο θα αποκαλύψει ποια μορφή έχει πλέον η νέα «κανονικότητα», ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και lockdown, θα είναι το 2022. Θα είναι όμως και ένα «διχασμένο έτος», όπως προβλέπει η UBS, με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο, τους οποίους θα διαδεχθούν χαμηλότερες ταχύτητες και στα δύο μέτωπα στο δεύτερο μισό.
Σε πρόσφατη έκθεσή της η UBS επισημαίνει ότι την επόμενη δεκαετία, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες στη διαδικασία μετάβασης προς μια οικονομία με καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, καθώς και στις ανατρεπτικές (disruptive) τεχνολογίες – τεχνητή νοημοσύνη, μεγάλα δεδομένα (big data) και κυβερνοασφάλεια.
Οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν πιθανώς τις νομισματικές διευκολύνσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας υποχωρούν ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, η αυστηρότερη πολιτική δεν αναμένεται να αποτρέψει τις θετικές αποδόσεις της αγοράς μετοχών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ‘Year Ahead’ με τις προοπτικές του έτους 2022, η οποία δημοσιεύθηκε από τη Διεύθυνση Επενδύσεων (Chief Investment Office) της UBS Global Wealth Management.
Με βάση αυτά δίνει 4 συμβουλές στους επενδυτές:
Αγοράστε τους νικητές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα των τάσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2022, προσφέροντας οφέλη στους κυκλικούς τίτλους, όπως οι μετοχές Ευρωζώνης και Ιαπωνίας, οι τίτλοι μεσαίας κεφαλαιοποίησης ΗΠΑ, οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί τίτλοι, τα εμπορεύματα και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου.
Αποζητήστε ευκαιρίες στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης. Παρότι η ανάπτυξη αναμένεται ισχυρή στις αρχές του 2022, ευνοώντας τους κυκλικούς κλάδους, η επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του έτους θα αρχίσει πιθανώς να ευνοεί πιο συντηρητικούς τομείς της αγοράς, όπως ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης.
Αναζητήστε μη συμβατικές αποδόσεις, διότι τα επιτόκια, οι αποδόσεις των ομολόγων και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Τα εξασφαλισμένα δάνεια ΗΠΑ, οι σύνθετες πιστώσεις, οι ιδιωτικές πιστώσεις και οι μετοχές που καταβάλλουν μέρισμα παρουσιάζουν ελκυστική εικόνα.
Προβείτε σε τοποθετήσεις με βάση την ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ, καθότι ο συνδυασμός της μείωσης αγορών στοιχείων ενεργητικού (tapering) από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης ευνοούν το δολάριο, σε σχέση με νομίσματα που επηρεάζονται από πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές, όπως το ευρώ, το γεν και το ελβετικό φράγκο.
Τη δεκαετία που διανύουμε, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο που βιώνει αυξημένες τεχνολογικές ανατροπές, γήρανση των πληθυσμών, συντονισμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και αποπαγκοσμιοποίηση, παράλληλα με πιο ισχυρές πολιτικές εκκλήσεις για αναδιανομή του πλούτου και περιβαλλοντική δράση.
Η πανδημία επιτάχυνε την εξέλιξη πολλών ζητημάτων από αυτά, δημιουργώντας αβεβαιότητα, αλλά και ενδιαφέρουσες μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, τα συγκεντρωτικά έσοδα των «ανατρεπτικών τεχνολογιών» (“ABC technologies” / artificial intelligence, big data & cybersecurity), δηλαδή της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας, αναμένεται να αυξηθούν από 384 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2020 σε 620 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2025. Για την αξιοποίηση της ανάπτυξης στους συγκεκριμένους αυτούς τομείς, οι επενδυτές οφείλουν να κοιτούν πέρα από τις μετοχές τεχνολογίας πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης και να εστιάσουν σε ονόματα μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα μπορούσαν κάλλιστα να αναδειχθούν ως η «επόμενη μεγάλη ευκαιρία», καθώς και να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να αποκτήσουν έκθεση σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμη φάση ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα φαίνεται βέβαιο ότι θα αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές επενδυτικές τάσεις της επερχόμενης δεκαετίας. Για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 50 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ για κάθε δεκαετία έως το 2050, ενώ το 50% της μείωσης των εκπομπών πρέπει να προέρχεται από υποανάπτυκτες τεχνολογίες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ευκαιρίες σχετικές με τη δέσμευση λύσεων πράσινης τεχνολογίας, καθαρού αέρα και μείωσης εκπομπών άνθρακα, καθώς και στον τομέα του συστήματος εμπορίας εκπομπών άνθρακα.
Πηγή: naftemporiki.gr