Φανταστείτε να λέγαμε στους φανατικούς του χρυσού πριν από δέκα χρόνια ότι θα έλθει πανδημία του κορωνοϊού, πόλεμος στην Ευρώπη και πληθωρισμός 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αντί αυτές οι συνθήκες να ευνοούν ιδιαιτέρως το πολύτιμο μέταλλο, η τιμή του έχει εξασθενήσει περίπου 7% από τον Σεπτέμβριο του 2012 στα επίπεδα των 1.635 δολαρίων η ουγγιά. Η επόμενη δεκαετία πιθανότατα θα φέρει περισσότερα ανάλογα συμβάντα. Οι θιασώτες του χρυσού ισχυρίζονται πως χιλιετίες επί χιλιετιών ο χρυσός ήταν ένα αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο με μεγάλη αξία, προσφέροντας προστασία έναντι του πληθωρισμού και των κοινωνικών προβλημάτων. Παρά το γεγονός ότι προσφάτως η τιμή του ανήλθε σε υψηλά διετίας, δεν προσέφερε ισχυρή αντιστάθμιση έναντι κινδύνων. Εάν είχε γίνει μια επένδυση πριν από δέκα χρόνια σε μετοχές του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, αυτή σήμερα θα είχε τριπλασιαστεί.
Αν και οι επενδυτές χρυσού ανησυχούν για την απαξίωση των νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες με το να τυπώνουν διαρκώς περισσότερα, όσοι εξορυκτικοί όμιλοι ασχολούνται με το μέταλλο, συνεχίζουν αδιάλειπτα τη δραστηριότητά τους. Περίπου 205.000 τόνοι αξίας σχεδόν 11 τρισ. δολαρίων βρίσκονται πάνω από το έδαφος και η ετήσια παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 26% από το 2010, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Εάν ο ρυθμός εξακολουθήσει να επιταχύνεται, θα μπορούσε να ανακύψει πρόβλημα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει διογκωθεί μόνο κατά 14% στο ίδιο διάστημα και ο ρυθμός αύξησης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, εκτιμούν τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία υπαινίσσονται ότι για να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές του χρυσού θα απαιτηθούν άπληστοι θιασώτες του, ώστε να αγοράσουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες από αυτόν. Το σοβαρότερο πρόβλημα έγκειται στο ότι, αντιθέτως με τα εταιρικά κέρδη ή τα ομόλογα, ο χρυσός δεν εμφανίζει κάποια απόδοση. Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ δηλώνει ότι κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει κάθε στρέμμα από την καλλιεργήσιμη γη στις Ηνωμένες Πολιτείες και 16 εταιρείες σαν την Exxon Mobil, καταβάλλοντας το ίδιο τίμημα με εκείνο για να αποκτήσει το σύνολο του χρυσού της γης προ δεκαετίας. Ακόμη προσέθεσε ότι ένα στοίχημα στην καλλιεργήσιμη γη θα ήταν καλύτερο σε απόδοση. Η δε μετοχή μιας εταιρείας πετρελαιοειδών προ δεκαετίας θα υστερούσε έναντι της ευρύτερης αγοράς, αλλά ακόμη και τότε η συνολική απόδοσή της είχε ξεπεράσει το 50%.
Αναφορικά τώρα με όσους ανησυχούν για τον πληθωρισμό, τα αγροκτήματα δείχνουν να λάμπουν εντονότερα από το πολύτιμο μέταλλο. Εχουν σε απόδοση ξεπεράσει με άνεση τον χρυσό τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόι και η αξία τους ενισχύεται παράλληλα με τις τιμές.
Πηγή: kathimerini.gr