Παρά το μεγάλο sell-off στην Wall Street το οποίο επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες αγορές, η UBS επισημαίνει πως λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές των θεμελιωδών μεγεθών, συνεχίζει να συστήνει overweight θέσεις στα risk assets όπως οι μετοχές καθώς εκτιμά πως η bull market απλά πάτησε το κουμπί του… reset και όχι του τέλους. Αν και το κύμα ρευστοποιήσεων σίγουρα είναι σοβαρό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπου ο S&P 500 έχει αυξηθεί σχεδόν 8% το τρίτο τρίμηνο και η συνολική απόδοση του δείκτη από τις αρχές του έτους φτάνει το 5,8%.
Σύμφωνα με την UBS, οι παράγοντες που οδήγησαν στο sell-off είναι οι εξής:
Πρώτον, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων κατέστησε τις μετοχές σχετικά λιγότερο ελκυστικές. Το 10ετές yield αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης τις τελευταίες έξι εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 20 μ.β. τον Οκτώβριο μόνο, καθώς η αγορά αποτίμησε μια πιο επιθετική προοπτική για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ είχε αυξηθεί κατά 40 μονάδες βάσης επίσης τον Ιανουάριο –συμβάλλοντας σημαντικά στο μεγάλο sell-off στις αρχές Φεβρουαρίου– πριν σταθεροποιηθεί για έξι μήνες. Είναι σημαντικό πως η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά το χθεσινό sell-off των μετοχών, και έτσι εξακολουθεί να λειτουργεί ως σταθεροποιητής χαρτοφυλακίου.
Δεύτερον, οι μετοχές των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιδρούν με καθυστέρηση στην αποτίμηση του δυνητικού κόστους των δασμών στην κερδοφορία των εταιρειών. Τις τελευταίες ημέρες αρκετές εταιρείες που έχουν έκθεση στο εμπόριο με την Κίνα έχουν συζητήσει τις επιπτώσεις των δασμών τόσο σε ό,τι αφορά την αύξηση του κόστους, όσο και την επιβράδυνση της ζήτησης. Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές στις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, γεγονός που τις κάνει ευάλωτες στη διόρθωση τη στιγμή που τα κόστη των δασμών έχουν αρχίσει και γίνονται περισσότερο “χειροπιαστά”.
Τρίτον, οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων αύξησαν τις ανησυχίες ότι η οικονομία έχει εισέλθει στα τελευταία στάδια του επιχειρηματικού κύκλου και έτσι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Την τελευταία εβδομάδα, οι αμυντικοί κλάδοι υπεραπέδωσαν της αγοράς. Οι μετοχές “ανάπτυξης” σημειώνουν επίσης πτώση -6,7%. Ωστόσο, οι μετοχές “αξίας” έχουν υποχωρήσει μόλις κατά 3% κάτι που δεν δείχνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτό που δεν έχει αλλάξει κατά την τελευταία εβδομάδα, όπως τονίζει η UBS, είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και της κερδοφορίας των εταιρειών. Με την περίοδο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου να ξεκινά, η UBS αναμένει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ της τάξης του 23%-24%, παρόμοια με τα πρώτα δύο τρίμηνα του τρέχοντος έτους. Η προσοχή βέβαια θα στραφεί στο guidance των εταιρειών σχετικά με τη μελλοντική κερδοφορία, αλλά για τους περισσότερους κλάδους, οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις ακόμη και στους πιο “ευαίσθητους” κλάδους όπως οι πρώτες ύλες, η βιομηχανία, η τεχνολογία και ο καταναλωτικός κλάδος. Επιπλέον, το ισχυρό momentum της ανάπτυξης θα επιτρέψει στην οικονομία να απορροφήσει εύκολα τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ακόμη και αν συνεχίσουν να αυξάνονται με μέτριο ρυθμό.
Έτσι η UBS συστήνει overweight θέσεις στις διεθνείς μετοχές καθώς και στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, θεωρώντας πως η αντίδραση της αγοράς την τελευταία εβδομάδα είναι σχετικά “λογική” για αυτό το στάδιο της bull market στο οποίο βρισκόμαστε, πριν συνεχίσει να εξελίσσεται για λίγο διάστημα ακόμη.
Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή: capital.gr