Οι περισσότεροι επενδυτές μετοχών πιθανώς να θέλουν να ξεχάσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνει η UBS σε νέα της έκθεση για τις προοπτικές των παγκόσμιων αγορών το β’ εξάμηνο. Οι διεθνείς μετοχές σημείωσαν άνοδο μόλις 0,8%, με την έντονη μεταβλητότητα να κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια αυτού του διαστήματος. Κατά το πρώτο εξάμηνο, ο λόγος των ετήσιων αποδόσεων σε σχέση με την ετήσια μεταβλητότητα ήταν μόλις 0,22, έναντι 0,82 σε μέσο όρο την τελευταία οκταετία, δηλαδή από το 2010. Το trade ρίσκου-απόδοσης ήταν ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με το 2017 όταν ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World έδωσε κέρδη 19% χωρίς καμία διόρθωση να ξεπερνά το 2%.
Η UBS δεν αναμένει κάποια σημαντική υποχώρηση της μεταβλητότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, ο ρυθμός της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και η απομόχλευση στην Κίνα, αναμένεται να κρατήσουν τους επενδυτές σε έντονη νευρικότητα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, οι επενδυτές θα πρέπει να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους έναντι πιθανών αναταραχών αντί να υποχωρήσουν από τις αγορές μετοχών, και οι λόγοι είναι οι εξής:
Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και των εταιρειών, παραμένουν ισχυρά. Η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 4% ετησίως κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η UBS επίσης αναμένει αύξηση κατά 15% των κερδών ανά μετοχή για τον δείκτη MSCI AC World το 2018.
Επίσης, το βασικό σενάριο της τράπεζας παραμένει ότι σε ό,τι αφορά τις εμπορικές εντάσεις η ψυχραιμία θα επικρατήσει και οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο δεν θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη, επιτρέποντας στους επενδυτές να επικεντρωθούν στα θεμελιώδη μεγέθη. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τον PMI και τις θέσεις εργασίας για τυχόν ενδείξεις ότι οι εταιρείες επιβραδύνουν τις επενδύσεις ως απάντηση στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Έτσι, η ισορροπία των κινδύνων εξακολουθεί να υποστηρίζει μία risk-on στρατηγική, κατά την άποψη της UBS, συμπεριλαμβανομένης της overweight στάσης στις παγκόσμιες μετοχές. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο της αντιμετώπισης της υψηλότερης μεταβλητότητας μέσω της διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους και της κατοχής ορισμένων “αντικυκλικών” θέσεων, όπως τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή: capital.gr